Friday, 20 July 2012

laksam oh laksam...

Assalamualaikum semua....

hye..hye..hye...

aish nape lar tajuk laksam nie.....tawu lar nak puasa tapi takkan semua makanan nak mengidam... (eyra...eyra...)

eyra suka sangat makan laksam...(padahal bukan orang timur pun....perak lar...)
wani pun pelik eyra pandai makan laksam...huhu (maklumlar wani kan orang terengganu..org timur reti lar makan laksam nie....)

eyra pun tak tahu mane blajar makan nie...ikot ayah kot...(ayah semua die makan...tosei ,capati, laksam, nasi kerabu, pizza...haha) Ya Allah kalau makan laksam selalu sebungkus tak cukup..mesti terasa nak makan dua...hehe (tamak tu..) hah disebabkan eyra suka makan eyra nak carik orang timur lar nanti, boley makan laksam selalu...(gatalnyer eyra nie...juz kidding..hehe)

eyra nak try lar carik resipi laksam...blajar wat baru puas nak makan....hihihi
Ish tapi jauh sangat tu nak mintak resepi makcik yang kat timur... so, ape guna ada internet search je lar...Laksam Kelantan...hahaha kuar macam2 dah....tak payah nak g timur semata-mata nak mintak resepi turun temurun makcik kat timur...

ish cerita macam ni pun dah  terliur rasanya..korang suka tak? kalau tak pernah try ...baik try...tak rugi taw..rasa macam seribu nikmat...uish ase cam nak carik laksam sekarang jugak...padahal semalam baru je makan..haha

Ish teringin sangat...sangat......huhu
sabar eyra...sabar....jangan ikut perasaan sangat t tak silap besokkkk..
page depan harian metro, plajar stress (paham stress cm ne..hehe) sebab terlalu ikut perasaan nk makn laksam...hahaha ( mintak jauh...sssshhhhhhhh) tak nak jadi stress sampai macam tu..bahaya..bahaya..hehe

dah lar cukup cukup sudah...sampai di sini saja....huhu (nyanyi pulak betul ke tak lirik main hentam saje..haha).....ape yang merepek nie.dah lar.....kat bawah nie ade resepi ..jom blajar buat..huhu


Bahan-bahan ( boleh hidang utk satu family - 2adults 2 kids )

  • Resepi Laksam:
  • 3 cawan tepung beras
  • 6 sudu besar tepung jagung
  • 6 cawan air
  • sedikit garam
  • Resepi kuah:
  • 3 ekor ikan sardine (makeral)
  • 1 tin santan
  • 1/2 biji bawang besar
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inchi halia
  • 1 btg serai (besar punya)
  • 2 kiub pati ayam/ikan bilis (not necessary)
  • 2 sudu kerisik
  • lada sula
  • asam keping
  • 1 inchi lengkuas
  • beberapa helai daun kesum (not necessary)
  • Bahan tambahan: Telur rebus, Salad, Timun, Taugeh, Sambal belacan, Chili tumbuk, Kacang panjang dll

Cara-cara

  1. cara-cara membuat laksam:
  2. Campur semua bahan dan gaul sebati.Perap dlm setengah jam.
  3. Sementara tu sediakan kukus atas api
  4. Sapu sedikit minyak pada loyang @pinggan. Letak pinggan@ loyang dlm kukus.
  5. Tuang 2 senduk
  6. Kukus sampai agak keras, tidak berair.
  7. keluarkan dan tunggu suam terus gulung
  8. cara-cara membuat kuah:
  9. Rebus ikan sampai masak
  10. kisar halus bahan: bawang merah, putih, serai, halia, tumis dlm periuk (minyak sikit)
  11. masukkan garam, lada sula, asam keping, kerisik, lengkuas, daun kesum dan gula (ikut sukahati)
  12. kacau sebati, sampai naik bau
  13. Tapis ikan dgn air rebusan, simpan air rebusan,
  14. Ikan yg ditapis blendkan sampai hancur, masukkan kedalam periuk yg berisi bahan tumisan. cacau
  15. Tapiskan air rebusan ikan kedalam periuk tadi
  16. kacau sampai mendidih dan masukkan santan dan kiub , kacau lagi hingga mendidih, rasa garam dan gula, tambah ikut citarsa
  17. potong2 laksam, dah boleh hidang and makan


wow...korang t boley cuba...kalau jadi bagi lar eyra rasa yek....huhu

bye semua...selamat mencuba...

Assalamualaikum...

No comments:

Post a Comment